15 september 2020

Een kogelvis-moment en waarom je dan geen discussie start

Ik lig in een deuk!

Ik lig in een deuk!! Ik kijk Hannah Gadsby met haar show ‘Douglas’. Een comedy-show van een Australische dame met veel goeie grappen, mooie twists en een traan. Gewoon op Netlfix te kijken, mocht je willen.

Ik wil het met je hebben over haar uitspraak ‘wanneer ik een kogelvis heb, lijkt me dat niet het goede moment om een dialoog te starten’.

Ik wil het daar met je over hebben

…omdat dit precies is wat jij wel van jezelf verwacht.

Ze beschrijft dat een kogelvis-moment, een moment is waarop ze (net als een kogelvis in paniek) opblaast. Ze raakt gevuld met machteloze woede. Ze kan niks doen aan datgene waar ze zo boos om is, omdat ze zo opgevuld is met woede dat er geen zinnig woord meer uit komt. (Zij vertelt het uiteraard zoveel grappiger, met mimiek en klank: kijk het gewoon even, de hele show of alleen dit stuk, dan begin je bij 37min35).

En nogmaals, dat is wel wat jij van jezelf verwacht! Je verwacht dat wanneer je boos bent, geïrriteerd raakt, gevuld bent met net iets teveel indrukken die dag of net iets te vaak ‘mama’, dat je dan door kunt gaan. Dat je nog een zinnig woord tegen je kinderen kunt zeggen. Je stopt niet, geen moment. Met als gevolg dat er, doorgaans door iets heel kleins, een ontploffing plaatsvindt. Je roept, je schreeuwt, je zegt lelijke dingen. Boem!

Stel, je staat te koken

Stel, je staat te koken. Het is warm, de kinderen hangen om je heen, je hebt niet je beste werkdag achter de rug. De jongste roept om de 30 seconden ‘ik heb honger’ en het eten is echt bijna klaar. Bij de 10de keer voel je in je lijf “boem”! Een kogelvis-moment, je bent gevuld met machteloze woede. Onthoud dan, ‘dat is nooit een goed moment om een dialoog te beginnen’. Wat voor mij zoiets betekent als: ‘neem even de tijd voordat je een volgende stap zet’.

Dus leg alles neer, draai de pannen uit, geef je jongste wat te eten en neem even de tijd, voor jezelf, voor wat je voelt. Wees aardig voor jezelf, zeg iets aardigs tegen jezelf en neem de tijd. Het is oké als het eten later op tafel komt of misschien zelfs helemaal niet (huh, yep dat mag ook), omdat jij even moet bijkomen van gevuld zijn met machteloze woede. Vraag jezelf af waar jij zin in hebt, wat jouw behoefte is. Misschien wel even flink lachen, ik weet nog een fijne comedy ?

Ja, maar, het overvalt me zo dat ik niet eens de ruimte voel om er bij stil te staan

Ik kan je helpen deze kogelvis-momenten beter door te komen. Mail me op info@fermevrede.nl met als onderwerp “gratis sessie”. Dan neem ik contact met je op en plannen we een afspraak voor een video-call van een half uur. Helemaal gratis krijg je dan 3 tips van me om jouw kogelvis-momenten te tackelen en niet af te reageren op je kids. Gaan we dat samen aan? info@fermevrede.nl

Deel deze blog!

Wil je opvoeden vanuit bewust ouderschap? Zonder straffen en time-outs? Wil je een liefdevolle haven zijn waar jouw kinderen hun emoties kwijt kunnen?
Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail. Je ontvangt dan ook direct mijn e-book met daarin gratis 3 tips waardoor je deze manier van opvoeden ook echt vorm kunt geven.

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

2020-09-15T12:55:00+02:00
Ga naar de bovenkant