17 juli 2020

Fundament muziekstuk

Het huis van ritme, hoe je opvoeding kunt opbouwen als een muziekstuk

Ritme is aanwezig zijn

Daar zit ze, solide, niet van haar plek te krijgen. Haar hand beweegt mee in het ritme van de muziek. Ik heb zangles en mijn super fijne docente legt uit over ‘het huis van ritme’. Ik ben diep onder de indruk, ze praat, telt, beweegt en tegelijkertijd, wauw. Ze zit als een huis!
“Het belangrijkste onderdeel van het huis van ritme ben jij, jij bent het fundament. Wees aanwezig, bewust, in het hier en nu, fully aware van alles. Alleen dan kun je verder bouwen.”

Zo is het met (anders) opvoeden ook

En ineens ramt het bij mij naar binnen. “Dit is het!”, schreeuw ik bijna uit. Een eureka-gevoel trilt in mijn onderbuik. Wow, dit is het, zo is het met opvoeden ook! Vooral wanneer je anders wilt opvoeden dan ‘mainstream’. Wanneer je wilt opvoeden zonder straffen, zonder dreigen, zonder naar een kamer te sturen, en als je dit van huis uit niet gewend bent. Wanneer er beurse plekken op je ziel, je hart, je verleden zitten. Dan is dit het antwoord. Je hebt maar één ding werkelijk te doen:

Zorg voor je fundament

Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je dat jij stevig staat in een open, natuurlijke stijl van opvoeden als je zelf niet zo bent opgegroeid? Als jouw fundament anders is?
Dat lukt niet door af en toe een kopje thee te drinken met een vriendin of af en toe eens tijd voor jezelf te nemen (altijd te weinig;-). Daarvoor moet je weten waar de scheuren zitten in jouw fundament. Waar brokkelt het, wat verdient aandacht en liefde? Waar mag je mee aan de slag zodat jouw fundament sterker wordt en je opvoeding staat als een huis?

Ik weet waar ik over praat

Mijn kinderen wilde ik anders opvoeden. Vanuit respect voor hun natuurlijke ontwikkeling, vanuit begrip en niet vanuit regeltjes. En toch hoorde ik mezelf regelmatig de teksten zeggen die ik niet wilde zeggen, die niet pasten bij hoe ik het wilde… Tot ik aan mijn fundament ging werken. Ik werd consequenter, verviel niet meer steeds in het gedrag dat ik had aangeleerd of dat me werd aangeraden. En nu? Nu lukt het. Ik ben de moeder die ik graag wil zijn.
Bij mijn klanten zie ik hetzelfde effect. Als zij hun fundament verstevigen, zijn ze in staat om te kiezen welke stijl van ouderschap ze willen inzetten en worden ze de ouder die ze willen zijn. Op dat fundament bouwen ze aan een betere relatie met hun kinderen.

Dan kun je bouwen

We tellen door, de zangjuf en ik. Het muziekstuk dat ik ga zingen pluizen we helemaal uit. Bovenop het fundament komt ritme en melodie. Zoals jij ook een opvoedingsstijl kunt toevoegen aan jouw fundament. Zoals je mag kiezen wat bij jou past en niet alleen maar te doen wat je hebt meegekregen.

Deel deze blog!

Wil je opvoeden vanuit bewust ouderschap? Zonder straffen en time-outs? Wil je een liefdevolle haven zijn waar jouw kinderen hun emoties kwijt kunnen?
Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail. Je ontvangt dan ook direct mijn e-book met daarin gratis 3 tips waardoor je deze manier van opvoeden ook echt vorm kunt geven.

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

2020-08-31T16:34:47+02:00
Ga naar de bovenkant