18 september 2021

Deze magie is te leren

“Nou zijn er twee paadjes naast het fietspad en jij loopt toch hier!”

Ik schrik op, ze fiets half naast me en ik kijk, vanaf de rug van mijn paard, naar haar.

Ik check even bij mezelf en realiseer me dat ik door die schrik iets geïrriteerd ben. Ik adem uit, draag zorg voor mijn eigen gevoelens, buig iets voorover, kijk haar glimlachend aan en zeg vriendelijk en half vragend: “oooh, jij hebt daar last van!?”. Met een toon waaruit blijkt dat ik me dat oprecht kan voorstellen en tegelijkertijd niet goed begrijp waarom dan precies.

“Ja”: zegt ze. En ze begint te vertellen. Over de poep op het fietspad, dat ruiters dat niet opruimen. Dat dit vies is, dat zij er soms doorheen moet omdat het zo breed over het pad heen ligt. Ook vertelt ze over haar angst, in het donker, dan ziet ze het niet goed en dan schrikt ze.

We hebben verbinding, we glimlachen. Als ze haar kant verteld heeft neem ik de ruimte mijn kant te vertellen. Ook zij luistert.

Het is een fijn gesprek en met een vriendelijk “fijne dag nog!” nemen we afscheid. Zij op het fietspad en ik ook.

We hebben verbinding gemaakt, van mens tot mens.

Ik voelde me wat stil deze week, licht aangedaan door wat er gebeurt rondom corona. En nee, dit is geen uitnodiging tot discussie.

Ik was stil omdat ik me afvroeg wat er nodig is, tussen ons. En het woord verbinding is steeds wat in me opkomt.

Maak verbinding met wat er achter jouw gedrag zit en deel dát met de ander. Zoals deze vrouw die, op mijn uitnodiging, haar angst om te vallen deelde.

Zoals ik een stel zag doen een aantal weken geleden, waardoor ze erachter kwamen dat haar felheid en zijn terugtrekken, een patroon waardoor er ruzie ontstond, van beide kanten pogingen waren juist om die ruzie te voorkomen.

Zoals ouders, klant bij mij, afgelopen week naar hun zoon gingen luisteren. Zijn boosheid aanhoorden, ook toen de boosheid op hen gericht leek. En er zo achter kwamen, door te luisteren, door verbinding te maken, dat hij helemaal niet boos op hen was, maar op de juf omdat ze onterecht hem had aangesproken terwijl zijn klasgenoot iets had gedaan.

Wanneer je de magie (die gewoon aan te leren is ?) van verbinding maken verstaat, zal je zien dat in ieder geval tussen jou en je kinderen er een band komt van vertrouwen, plezier en begrip.

En wie weet, als we dit als ouders aan onze kinderen meegeven, komt er straks een generatie van mensen die niet lijnrecht tegenover elkaar gaat staan, afgaande op gedrag, op wat je ziet van de ander. Maar naast elkaar omdat, door naar elkaar te luisteren, door verbinding te maken, blijkt dat in wezen de verschillen niet zo groot zijn.

Volgende week een minder theatraal stukje ? (en als we dan toch bezig zijn met kijken achter gedrag: zo’n opmerking is een manier van mij om een lichte onzekerheid over wat ik met jullie deel te verbloemen.)

Liefs, Damiët

Wil je ook luisteren naar je kind? Verbinding maken in plaats van discussiëren of ‘politieagenten’. Ik geef je graag, tijdens een gratis sessie, 3 heel concrete tips. Klik hier voor aanmelden: Gratis sessie: 30 minuten online kennis en advies – Ferme Vrede

Deel deze blog!

Wil je opvoeden vanuit bewust ouderschap? Zonder straffen en time-outs? Wil je een liefdevolle haven zijn waar jouw kinderen hun emoties kwijt kunnen?
Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail. Je ontvangt dan ook direct mijn e-book met daarin gratis 3 tips waardoor je deze manier van opvoeden ook echt vorm kunt geven.

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

2021-09-18T09:05:05+02:00
Ga naar de bovenkant