31 juli 2020

Zoals de eenden

Vroege vogel jaagt eenden weg

Ik ben een vroege vogel. Half zeven is voor mij ultiem om op te staan, mijn bed uit te rollen en meteen iets te gaan doen. Vandaag ging ik naar een strandje. Een strandje dat bewoond wordt door ganzen. Wanneer ik aankom zit de kudde (nee, zo heet niet, maar ik weet even niet hoe wel) gemoedelijk bij elkaar. Een fijn, niks aan de hand, samenzijn. Er heerst rust, er wordt wat gekeuveld. Maar zodra de eerste mij in het oog heeft beweegt de hele club richting het water. Na enkele ogenblikken is het strandje leeg en sta ik daar alleen.

Het is niet mijn intentie ze weg te jagen. Sterker nog, ik had het fijner gevonden als ze waren gebleven.

Kind boos, jij het water in!

Dat brengt me bij jou. Wanneer je kind boos of driftig is, doe jij hetzelfde als de ganzen, je slaat op de vlucht. Je neemt je steeds voor om te blijven staan. Om op een liefdevolle manier te begeleiden bij die enorme golf van emoties die over hem heen komt. En ineens zie je jezelf vanuit het water schreeuwen dat ie moet stoppen of juist alles voor hem fiksen (zodat ie stopt!)

Ondertussen staat je kindje alleen op het strandje, overmand door emoties en zonder mama die hem helpt om te ontladen. Die hem de ruimte geeft om alle emoties te verwerken.

Van falen naar grapjes

En ik snap het! Ik was daar ook. Ik weet wat voor schuldgevoel dit met zich meebrengt. Het gevoel van telkens falen in de moeder te zijn die je wilt zijn. Tot ik leerde om te blijven staan. Ik blijf naast mijn kinderen staan wanneer ze overspoeld raken door emoties. Ik weet wat ik moet doen, om zowel voor mijzelf als voor hen te zorgen (yep tegelijk!). Voor mij betekent het dat ik niet meer op eieren loop, dat ik vertrouw op mijzelf als moeder en dat er zoveel meer grapjes gemaakt worden dan voorheen!

Hoe zou het voor jou zijn, als je op het strandje blijft staan?

Deel deze blog!

Wil je opvoeden vanuit bewust ouderschap? Zonder straffen en time-outs? Wil je een liefdevolle haven zijn waar jouw kinderen hun emoties kwijt kunnen?
Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail. Je ontvangt dan ook direct mijn e-book met daarin gratis 3 tips waardoor je deze manier van opvoeden ook echt vorm kunt geven.

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

2020-08-31T16:35:04+02:00
Ga naar de bovenkant