8 januari 2021

Die van mij schreeuwen ook

“Oh ja joh, die van mij schreeuwen ook. En hard…”

Ik geef antwoord op een vraag van een vader die zijn zoon op komt halen na een heerlijke speeltuintocht.

“Aj”, dacht ik, “wat moet ie nou wel niet denken. Want ook hij weet dat ik coach ben en bewust ouderschap en bladiebla…”

Maar weet je?
1) ik ben bloedeerlijk
en
2) het is zo, er wordt ook hard geschreeuwd door mijn dynamische duo

Want, dat bewust ouderschap dat klinkt mooi (en dat is het ook), maar denk alsjeblieft niet dat het leidt tot gehoorzame bloedjes van kinderen die niet schreeuwen. Dan zou je nog weleens van een koude kermis thuis kunnen komen ?

Alleen, mijn reactie daarop is anders, anders dan ik zelf in ieder geval heb meegekregen en ook anders dan ik doorgaans in mijn omgeving zie.

Ik zie het gedrag van mijn kinderen niet als “wangedrag” (alhoewel ik het soms knap vervelend kan vinden), maar als een teken dat er iets niet lekker zit bij ze. Er is een behoefte onderliggend aan het schreeuwen. Boosheid, driftbuien, het is allemaal ontlading van eerdere gebeurtenissen of vraag om autonomie of een grens die niet gehoord wordt.

En met dat voor ogen ga ik dus niet “corrigeren” op gedrag, maar hen helpen in het vervullen van die behoefte. Op die manier geef ik ze mee dat alles wat ze voelen oké is, dat ze mogen vertrouwen op wat hun lijf aangeeft, dat er geen straf of afwijzing komt wanneer je je rot voelt en dat je die heftige gevoelens niet in je eentje hoeft te cheffen.

Is dat makkelijk? Nope, ik ben ook een mens, ik zit soms ook tegen het plafond of heb er echt ff geen trek in. En ook dat is een teken, niet van dat ik mijn kinderen zat ben (zo benoemen mijn Bep & Toos, mijn innerlijke kritische dames het in eerste instantie wel), maar dat ik een behoefte heb die wat ondergesneeuwd is en om aandacht vraagt. Aan rust bijvoorbeeld, ruimte, stilte, even niet verantwoordelijk zijn, you name it!

Dat is wat bewust ouderschap brengt. Dat er aandacht komt voor de behoefte achter het gedrag. En dan niet alleen achter het gedrag van je kind, maar ook, zeker ook zou ik zeggen, achter jouw gedrag.

Welke behoefte heb jij wanneer je je rot gedraagt?

Deel deze blog!

Wil je opvoeden vanuit bewust ouderschap? Zonder straffen en time-outs? Wil je een liefdevolle haven zijn waar jouw kinderen hun emoties kwijt kunnen?
Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail. Je ontvangt dan ook direct mijn e-book met daarin gratis 3 tips waardoor je deze manier van opvoeden ook echt vorm kunt geven.

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

2021-01-08T10:44:58+01:00
Ga naar de bovenkant