9 oktober 2020

“Ik voel me niet zo’n lieve moeder…”

Vergelijken op het schoolplein

“Ik voel me gewoon niet zo’n lieve moeder. Dan sta ik op het schoolplein en zie ik hoe andere moeders hun kind uitgebreid knuffelen en ik vraag me dan af of ik mijn kind net eigenlijk wel gedag heb gezegd. Het lijkt net of andere moeders veel meer liefde te geven hebben dan ik.”

We zitten te praten, aan de telefoon, over het ouderschap. Mijn hart gaat meteen naar haar uit. Ik herken het, van klanten, van vriendinnen en ook van mezelf. Dat je steeds denkt dat een andere moeder het fijner, liever en mooier doet dan jij.

En er zijn al zoveel posts over dat je niet zo moet vergelijken, dat hoef ik je niet te vertellen.

Verlangen om het anders te doen

Ik geef je iets anders. Weet je wat zo mooi is aan wat deze moeder denkt? Het verlangen dat er achter zit. Het verlangen om je kinderen te overspoelen met alle liefde die je voelt voor ze. Het verlangen verliefd naar ze te kijken, ook op de momenten dat ze niet slapen of zoet aan het spelen zijn. Het verlangen om de moeder te zijn die je voor ogen hebt of die jij niet gehad hebt en die je in je hart echt wel bent.

Drempels tussen verlangen en uitvoeren

En tussen het verlangen en de uitvoering zitten soms wat drempels:

  • stress (teveel hooi op je vork, verhuizing, andere job, ruzie, een overlijden, een ziekte, kortom het leven)
  • oud zeer (uit eigen opvoeding)
  • patronen (wat je aangeleerd hebt, altijd zo doet, ook al wil je soms anders)
  • blauwe plekken op je hart (zelf flink gekwetst zijn helpt doorgaans niet in het geven en ontvangen van liefde)

En die drempels zorgen ervoor dat je niet altijd zo lief, liefdevol en begripvol reageert op je kind.

Dus dan zeg je ineens “hou mond!!” in plaats van dat je je inleeft in je kind.
Of je roept dat ze dan zelf maar moeten gaan koken, als ze je eten niet willen!
Of ‘het is hier geen hotel!’
Of ‘nu even niet huilen hoor, ik kan het niet hebben.’

En je kunt het wegstoppen onder het kopje “joh, dat gebeurt ons allemaal, we zijn allemaal mensen”.

Maar jij niet…

Maar jij bent een mens met een wens. Een moeder met het verlangen om hiermee te stoppen. Om te stoppen met mopperen, met snauwen. Je wilt plezier in het ouderschap, want voor je het weet zijn ze de deur uit en heb jij flink wat laten liggen.

Wil je weten hoe? Hoe te stoppen met gemopper? Hoe je meer plezier kunt hebben en je tevreden kunt voelen over je eigen ouderschap? Meld je dan aan voor een meekijk-sessie. Na die sessie loop jij weg met 3 concrete tips waardoor het snauwen verleden tijd is en jij onvoorwaardelijk liefdevol op je kind reageert. Mail me op info@fermvrede.nl

Deel deze blog!

Wil je opvoeden vanuit bewust ouderschap? Zonder straffen en time-outs? Wil je een liefdevolle haven zijn waar jouw kinderen hun emoties kwijt kunnen?
Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail. Je ontvangt dan ook direct mijn e-book met daarin gratis 3 tips waardoor je deze manier van opvoeden ook echt vorm kunt geven.

Plaats een reactie

Gerelateerde berichten

2020-10-09T16:40:07+02:00
Ga naar de bovenkant